Cupping..?

Laat ik dat ook maar eens proberen, dacht ik op een dag.
In China doen ze het al duizenden jaren, wie weet zijn ze iets op het spoor (zou niet de eerste keer zijn als het over geneeskunde gaat). 
Ik weet er niets van, maar gewapend met de ijzersterke reden “het klinkt wel interessant” loop ik toch maar es binnen bij de nagelsalon-massage-schoonheidssalon-combinatie-situatie om de hoek van mijn huis. 

Afb: Pixabay

Ik ben gespannen, google heeft me een hoop interessante dingen verteld maar ook een beetje bang gemaakt. Wat als het pijn doet? Wat als mijn overspannen spieren juist nog heviger verkrampen doordat iemand mijn huid met glazen potjes vacuüm trekt? Wat als ik met een extra dosis pijn van zo’n massagetafel rol, in plaat van heerlijk ontspannen en gerevitaliseerd?

Er is maar één manier om erachter te komen. 

.

Take 1

De dames van de salon zijn vriendelijk maar afstandelijk. Een beetje té professioneel eigenlijk, ik voel me niet erg als persoon behandeld. Dit verergert wanneer ik eenmaal op de massagetafel lig. Ik heb erbij gezegd dat ik zenuwachtig ben, maar dit hebben ze of niet begrepen, of het kan hen niet schelen, want zonder enige inleiding of waarschuwing worden er glazen cups op mijn rug geplemt. En hoppa, de boel wordt vacuüm gezogen. 
Oké, we zijn al begonnen. Geen probleem, oké, cool, cool, cool. 

Mijn masseuse bindt er geen doekjes om. Ze is hier om de boel vacuüm te trekken, niet om mij op mijn gemak te stellen. Relaxen moet ik blijkbaar maar in mijn eigen tijd doen.
Ze werkt snel en grondig. Eerlijk gezegd voelt het alsof ze vergeten is dat ik ook nog in de ruimte aanwezig ben, alsof ze niet een mens aan het cuppen is, maar een losse rug die op haar tafel ligt. Ze maakt geen contact, ze vraagt niet of het oké is, en ze is bepaald niet zachtzinnig. 

Afb: pixabay

Is dit mijn schuld? Had ik duidelijk moeten maken dat ik geen auto ben die je hardhandig door de wasstraat kan sleuren? Het leek mij vanzelfsprekend, want ik zie er niet uit als een auto.
Volgende keer dus liever naar iemand anders. Volgende keer nog duidelijker maken dat ik zenuwachtig ben. Erbij vertellen dat dit een riskant experiment is voor mij. Ik heb al genoeg te stellen met chronische pijn, zonder ook nog eens hardhandig te worden aangepakt terwijl ik halfnaakt bij een wildvreemde op de massagetafel lig. 

.

Take 2

Wat? Take 2? Ja, take 2, dapper ben ik hè?
Ik kan cupping namelijk nog niet afserveren. Wellicht lag het niet aan het massage-concept, maar aan de ruwe manier waarop dit concept werd toegepast. Ik ben nu een stuk negatiever over het fenomeen cupping, maar toch, maar toch, maar toch… Ik ga nog een gok wagen. 

Dit keer loop ik niet lukraak ergens binnen. Ik zoek online naar iemand wiens website een “fijne vibe” heeft, wat dat ook moge betekenen.

En “fijne vibe” heb ik gevonden! 

Wat een verademing om terecht te komen bij iemand die me vriendelijk verwelkomt, de tijd neemt om te vragen waar mijn pijn zit, en of ik wel eens eerder cupping heb gedaan (Ja, dat heb ik! Het was Niet. Fijn.) en of ik zenuwachtig ben (yep, dat ben ik).
Nu kan ik me tenminste ontspannen als ik weer op de massagetafel lig. Tegen de tijd dat ze me vriendelijk informeert, bless her, dat ze nu haar handen op mijn rug gaat leggen. 
En dan is zo’n massage opeens zo erg nog niet. Dan kan ik mijn ogen sluiten en proberen mijn spieren te verzachten. Dan voel ik mijn rug rustiger worden, en geef ik me over aan het bizarre gevoel van glazen cups die aan je huid zuigen. 

Als ze klaar is, ziet mijn rug eruit als een bizar kunstwerk. Grote rode plekken van onder tot boven. Hierover had google me al geïnformeerd dus ik schrik niet. Goed dan, ik schrik een beetje. De rest van de dag ben ik moe, heeel erg moe. Moeier dan moe. Dat is goed blijkbaar, het betekent dat er veel afvalstoffen zijn vrijgekomen. Ook ben ik soepeler. Heerlijk! Dat wil ik vaker doen!

Afb: Pixabay

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ik maak een afspraak voor over een paar weken

Maar de dag voor mijn volgende afspraak heeft corona andere plannen.

Het is oktober 2020.

Nederland gaat terug in lockdown.

Met ingang van vandaag, zegt Mark Rutte. Massages mogen niet meer. 

.
.
.
.
.
.
.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *