Zijn er ooit verzachtende omstandigheden voor Disney villains?

Steek je hand in de lucht als je de bad guys interessantere personages vindt dan de good guys. Ja, jij ook? Oké, ik ben benieuwd wat je van deze slechterikken vindt…

.

Jafar

Laten we eerlijk zijn, de Sultan in de Disney film Alladin is de meest incompetente leider der incompetente leiders. Hij is geen tiran gelukkig, maar de beste man is in elk geval niet bezig om het land te leiden. 

Hij lijkt zijn tijd te besteden aan het voeren van papegaaien en het bouwen van speelgoed paleizen, terwijl hij de beleidszaken aan Jafar overlaat.
Stiekem kan ik dus wel begrijpen dat bij Jafar de gedachte heeft wortel geschoten dat hij zelf een betere sultan zou zijn.

Helaas voor Jafar, macht corrumpeert. En waarschijnlijk geldt dat ook voor de honger naar macht, want Jafar schuwt geen enkel middel om zijn doel te bereiken. Hij is dus absoluut een villain, maar… nou, misschien dat hij ooit met nobele doeleinden begonnen is? Zou kunnen toch?

.

Gaston

Stel je voor dat een bevreesde, vriendelijke oude man de lokale kroeg binnen stuitert en schreeuwt ‘HELP!! Mijn dochter wordt GEVANGEN gehouden in een kasteel door een MONSTERLIJK BEEST!’ Je zou zeggen: degene die aanbiedt haar te redden, het beest te doden en te zorgen dat geen dorpeling ooit ditzelfde lot hoeft te ondergaan wordt door de geschiedenis als een held aangewezen. 

En tuurlijk, Gaston is een verschrikking. Maar zijn “misdaden” houden vooral in dat hij alle zeilen bijzet om een vrouw het hof te maken, en dat hij zo’n gigantisch ego heeft dat hij erop rekent dat zij niets liever wil dan met hem trouwen. 

Je kunt hem zien als iemand die een poging tot moord onderneemt op de vervloekte prins die het hart wist te veroveren van het meisje dat Gaston had afgewezen.
Je kunt hem ook zien als simpelweg het zoveelste voorbeeld van toxic masculinity. De ijdele, zelfingenomen, arrogante kwast die trots was op zijn jachttrofee’s, hoorde dat er een gevaarlijk monster in de buurt huisde, waar Belle nog verliefd op was ook. En dus dacht hij drie vliegen in een klap te slaan: Save the village, get the trophee, get the girl. 

.

De Evil Queen

Is de Evil Queen ijdel?
Ja. 
Zou ze er goed aan doen om in therapie te gaan?
Absoluut.

Het zou haar mentale gezondheid ongetwijfeld verbeteren, als ze andere manieren leerde om met haar self-esteem issues om te gaan, in plaats van ze op Sneeuwwitje af te reageren.

Maar. Als je stilstaat bij de crazy sexist world waarin we leven, heb ik eerder medelijden met deze vrouw die het perspectief werkelijk volledig uit het oog heeft verloren.
Of zoals Nikita Gill zo mooi verwoord in haar gedicht “The Truth About Monsters”

So when you see 
a monster next,
always remember this. 
Do not fear
the thing before you. 
Fear the thing 
that created it
instead.

.
.

Kapitein Haak

Ik denk dat Kapitein Haak de prijs wint voor de villain met de meeste verzachtende omstandigheden. Ik ben geen advocaat, ik weet niet hoe het concept van verzachtende omstandigheden precies werkt, maar ik heb eigenlijk maar één ding te zeggen, edelachtbare:
Peter pan heeft zijn freaking hand afgehakt!
En aan een krokodil gevoerd!

Oké, dat waren twee dingen, maar het eerste punt lijkt me het belangrijkst. Die kleine duivel heeft het in zijn hoofd gehaald om de man zijn hand af te hakken! Wat? Is dit een kinderfilm? Gebaseerd op een kinderboek? Wat??
Ja, ik vind het eigenlijk zo gek niet dat Haak achter Peter Pan aanzit en op wraak zint. Het zou pas raar zijn als Kapitein Haak het níet op dat vliegende stuk ongebroed had gemunt.

.
.

Eervolle vermeldingen

En dan! Er zijn nog een paar eervolle vermeldingen. Oftewel, villains die niet te excuseren zijn, maar… die wel in de buurt komen hih. 

.

Malafide

Het verhaal over Aurora a.k.a. Doornroosje begint als volgt: ‘In a far away land long ago, lived a king and his fair queen. Many years had they longed for a child, and finally their wish was granted.

Eindelijk, een kindje! Hoeraaa! Blijdschap alom! Het hele land sprong een collectief gat in de wolken! Het koninklijk paar organiseerde een groot feest en iedereen was uitgenodigd! Jullie zijn allemaal welkom!
Jij mag komen! En jij mag komen! En jij mag komen, iedereen – nee niet jij, Malafide! – iedereen mag komen! 
Ik bedoel, wat de fak? 

Is het een reden om een baby te vervloeken? Nee, dat was een zwaar overtrokken reactie.
Zeker als je erbij optelt dat het arme kind niet eens degene was die Malafide had buitengesloten. Daarom telt Malafide nog steeds mee als mega evil, maar met de voetnoot dat het wel erg mean girls was van de koning en de koningin om haar niet uit te nodigen.

.

Ursula

Tot slot de queer-coded koningin van de zee. Oké, oké, Ursula had snode plannen om het onderwaterrijk Atlantica over te nemen, maar er moet ook gezegd worden dat ze volledig open kaart speelde over wat de gevolgen zouden zijn als Ariel zich niet aan de deal zou houden. Ook moet gezegd worden dat deze deal inhield dat ze in drie dagen tijd iemand verliefd op haar moest laten worden! Kom op Ariël! Dat is natuurlijk geen realistische onderneming. Onze zeemeermin heeft nooit voet gezet in de mensenwereld, kent de man in kwestie niet eens, en oja – hij is een prins! De kans is groot dat ze hem niet eens te spreken krijgt, maar ze riskeert haar grootste talent plus het hele koninkrijk voor dit plan.

Bovendien heeft Ariel heeft het contract dat ze ondertekent niet eens gelezen! Ze behandelde het alsof het de zoveelste update in de  gebruikersvoorwaarden van haar onderwater iPhone was, in plaats van een contract over haar stem en haar land en ieders welzijn! Dus.. tja.

.

.

.
.
.
.
.
.
.
.

Bovendien is het misschien wel zo eerlijk om te stellen dat de antagonist van de film misschien niet Evil met een hoofdletter E is. De protagonist is immers ook niet bepaald een Good Guy met de hoofdletter G is.

Seriously, Aladdin is the worst! Hij is een gezonde, slimme jongeman dus – waarom is hij een dief?! Aladdin my man, waarom heb je geen baan? Waarom beroof je eerlijke marktlui van hun meloen, appels en brood? Waarom zing je dat je “steelt wat je echt niet kopen kan” alsof de kous daarmee af is?
Genoeg mensen zijn fysiek niet in staat om te werken, ongetwijfeld zijn er vrouwen die niet mochten werken in de setting van dit verhaal, maar Aladdin valt duidelijk niet in deze categorieën. Dus steek je handen uit de mouwen, knul. 

.
.
.
.
.
.
.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *