4 manieren om van Harry Potter te genieten in een post-JKR wereld

Woeps.
En toen bleek dat we J.K. Rowling’s problematische gedrag echt niet langer konden toedekken met de mantel der ‘ehhhm – ze bedoelt het waarschijnlijk niet zo.’

Ze bedoelt het blijkbaar wél zo.

Maar… en Harry Potter dan? Mijn favorietste absoluut meest geliefde boekenserie aller tijden, mijn toevluchtsoord in duistere tijden… mijn jeugd!
Tja pech gehad.
JKR is onlosmakelijk verbonden met de magische wereld die zij creëerde. De wereld waarin we zo graag op avontuur gaan, om ons samen met al die geliefde personages te verliezen in toverkracht, magische wezens en een gevecht van goed tegen kwaad.

Onlosmakelijk zei je?
Kunnen we niet… een beetje… wrikken? Een klein beetje morrelen, knutselen en los peuteren, zodat we kunnen blijven genieten van magie, bezemstelen, huiselfen en Hogwarts? Van McGonagall, Hagrid, Luna en Ginny, zonder dat zij er iets mee te maken heeft?

.

Natuurlijk kan dat!

Maak kennis met The Harry Potter fandom!

Niet alleen de leukste en hartelijkste fan community ter wereld. Niet alleen de meest open gemeenschap die iedereen met open armen verwelkomt, maar ook de meest creatieve. De hoeveelheid content die Harry Potter fans hebben gecreëerd de afgelopen jaren is onvoorstelbaar. Er zijn fans wiens content zo succesvol en geliefd is, dat ze inmiddels hun eigen fandom hebben.

(en voor wie niet begrijpt wat nou precies het probleem is, raad ik deze podcast aflevering aan en deze. Voor wie niet overtuigd is van het idee dat we JKR kunnen loskoppelen van Harry Potter, raad ik deze video aan, over het scheiden van kunst en kunstenaar).

Oké, hier gaan we dan! Vier geweldige manieren om je te verliezen in Harry Potter plezier, zonder dat je een boek open hoeft te slaan.

.

#1. Potterless

Leuk, leuk, leuk! Deze podcast is absoluut een van mijn favoriete dingen binnen de fandom, ondanks dat ik na de eerste paar afleveringen nog bijna afhaakte. Huh – en toch zet je ‘m in deze lijst? Jazeker!

Mike Schubert heeft Harry Potter nooit gelezen, en met deze podcast neemt hij je mee op zijn allereerste reis door dit verhaal. Mike geeft zijn ongefilterde reactie op elk hoofdstuk.
In het begin is hij nog enigszins neerbuigend, maar al gauw begint hij alles steeds leuker te vinden, tot hij uiteindelijk als een blok valt voor Ginny – ik bedoel het verhaal, hij valt als een blok voor dit verhaal. 

Deze podcast loopt er niet van weg om af en toe de problematische elementen aan te stippen, is altijd grappig en al met al een heerlijke escape gebleken tijdens slechte chronische pijn dagen. Ik ben blij dat ik ben blijven luisteren, ondanks de ietwat neerbuigende houding jegens de boeken in de eerste paar afleveringen.

We kunnen een verhaal nooit meer voor de eerste keer lezen. Gelukkig kunnen we mee luisteren met iemand voor wie die ervaring nog wel mogelijk is.

.

#2. A Very Potter Musical

Als je ook maar één van deze suggesties gaat uitproberen, laat het dan deze zijn. Dit is een van mijn meest favoriete dingen op zo’n beetje het hele internet!

Big statement.

En terecht.
Deze Harry Potter fan musical, die tien jaar geleden viral ging op YouTube, was zo geliefd onder fans dat er nog twee musicals op volgden (A Very Potter Sequal en A Very Potter Senior Year, allebei net zo grappig, geniaal en geliefd als de eerste musical).

Gemaakt door de baldadige studenten theatergroep Starkid, die noch zichzelf noch Harry Potter al te serieus nemen, is dit een heerlijke musical om naar te kijken. Een parodie die niet geboren is vanuit een wens om alles eens even lekker belachelijk te maken, maar vanuit een oprechte liefde voor Harry Potter. Dat spat er aan alle kanten vanaf.

Een hilarische, nerdy musical – wat wil je nog meer? Het neemt de wizarding world af en toe lekker op de hak, maar heeft ons ook een geweldige soundtrack gebracht, en ongeveer vijfhonderd inside jokes die al jaren lang door de fan community worden gekoesterd.
(oja, en alsof dat allemaal nog niet genoeg was om je te overtuigen: Harry Potter wordt gespeeld door niemand minder dan Darren Criss. Destijds volledig onbekend, maar door dit Harry Potter youtube avontuur een carrière in gelanceerd die hem een Emmy en een Golden Globe opleverde)

.

#3. Super Carlin Brothers

Een van mijn favoriete kanalen op YouTube! Deze twee broers maken videos over meerdere fandoms (o.a. Disney, Pixar, Starwars en Marvel) maar Harry Potter is absoluut een van de grootste pijlers waarop hun kanaal gebouwd is. Ze nemen het tegen elkaar op in Harry Potter quizzen, verzinnen de gekste fan-theorieën en verpakken alles in een dikke laag humor.

Zijn het een stel nerds? Absoluut.
Maar gelukkig niet het type irritante-betweter-nerds, meer het super-enthousiast-en-ik-schaam-me-er-lekker-niet-voor type nerd dat anno 2020 meer mainstream is dan ooit tevoren.

.

#4. Harry Potter and the sacred text

Een podcast met een iets serieuzere toon dan Potterless, een podcast die hulp biedt voor het leven, daar komt het in feite op neer.
In elke aflevering bespreken Vanessa Zoltan en Casper ter Kuile een hoofdstuk van Harry Potter waarbij ze naar de tekst kijken door de lens van een bepaald thema. Dit kan van alles zijn, frustratie, vreugde, macht, jaloezie, volharding, verwaarlozing, groei en nog talloze onderwerpen die ze door de jaren heen hebben besproken.

Het doel van de podcast is om Harry Potter te lezen zoals religieuze teksten gelezen worden: met anderen, en met de intentie om lessen te ontdekken die we op ons eigen leven kunnen toepassen. Dus als je ergens mee worstelt, wat het ook is, groot of klein, deze podcast is hier om je te laten weten dat je niet alleen bent. Vanessa en Casper slagen er vaak in om mijn eigen gevoelens onder woorden te brengen en ze bovendien nog te valideren ook. Dat alles in een vrolijke Harry Potter verpakking. Heerlijk toch?

.

Genoeg te beleven dus!

Voor veel mensen is het momenteel lastig om de boeken te lezen, terwijl de echo’s van JKR’s tweets nog nagalmen in onze oren. Dit zal hopelijk niet voor altijd zo blijven – zoals gezegd kunnen we de kunst scheiden van de kunstenaar – maar totdat de boeken weer vreugde brengen kun je met deze tips in elk geval nog een flinke tijd vooruit!

.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *