Op de bres voor “crazy old cat-ladies”

Had je mij een aantal jaar geleden gevraagd een keuze te maken tussen of ik een “hondenmens” of een “kattenmens” ben, dan had ik mezelf onmiddellijk bij de eerste categorie ingedeeld. Ik zou het niet in mijn instagram bio zetten ofzo, maar honden hadden toch sterk mijn voorkeur. Misschien omdat ik met een hond ben opgegroeid (R.I.P. Twinker), misschien ook omdat honden eerlijk gezegd meer kaas hebben gegeten van goede PR.
Ze zijn vrolijk, aanhalig, gezellig en loyaal. En wat ze in huis haalden aan modderpoten, maakten ze ruimschoots goed door het feit dat ik zeven was en dus niet degene die het hoefde op te ruimen. 

.

Dat was toen

Inmiddels ben ik volwassen, is het leven een stuk saaier dan toen ik een kind was en is Luna Lovegood een van mijn rolmodellen. Waarmee ik bedoel: weirdo’s zijn leuk om in huis te hebben. En als er één woord is dat katten accuraat beschrijft, dan is dat het wel.
Ik wist eigenlijk niets van katten, maar sinds de kat van vijf huizen verderop mij liefdevol heeft geadopteerd, heb ik geleerd dat een kat en diens extreem rare gedrag een bron van vreugde en vermaak is. 

Eigenlijk ook niet gek, want het is natuurlijk ook niet voor niets dat het internet vol staat met artikelen, filmpjes en blogs die het vreemde gedrag van je kat beloven te verklaren. 
14 weird cat behaviors explained 
25 cat behaviors that seem random, but really aren’t
Why is my cat so dang weird?!
10 weird cat behaviors and quirks explained
Er zijn zelfs boeken over vol gepend zoals, “Cat’s are weird”, “How to tell if your cat is plotting to kill you” en “I could pee on this”.

Ook verschaft internet een zee aan herkenbare grapjes over typisch kattengedrag.

.

.

.
.

Het stereotype

Het enige wat ik niet begrijp is waarom “cat-ladies” altijd worden afgeschilderd als een wazig oud vrouwtje, of als een koud, kil, humorloos kreng. Zoals bijvoorbeeld Mrs. Figg in Harry Potter, of Angela in The Office. Zij heeft zo’n vijftien á twintig katten, is qua persoonlijkheid extreem kuis, rigide en rechtlijnig, en klaagt zelfs over het feit dat er niet zoiets bestaat als “cat-maternitiy-leave”.

Een beetje ongeloofwaardig is dat wel. Hoe kan iemand zo dol zijn op dieren die zulke gekke fratsen uithalen, zonder zelf ook gevoel voor humor te hebben?

.

.

Een beetje seksistisch is het ook. Of nogal seksistisch eigenlijk. Er wordt namelijk vaak gesuggereerd dat de geliefde katten van deze dames een soort ‘stand-in’ zijn voor de kinderen die ze niet wisten te krijgen voordat de biologische klok de deur dicht gooide. De kat als Plan B is dan het beeld dat wordt geschetst.

Ook worden katten aan vrouwen gelinkt vanwege hun kille afstandelijkheid, wat veel zegt over hoe vrouwen door de maatschappij worden gezien. Zo zei Bob Kane, de maker van Cat-woman, ooit:
“I felt that women were feline creatures and men were more like dogs. While dogs are faithful and friendly, cats are cool, detached and unreliable (…) cats are as hard to understand as women are (…) You always need to keep women at arm’s length. We don’t want anyone taking over our souls, and women have a habit of doing that”.

Overigens begrijpt hij zelf ook hoe dit klinkt, want hij voegt er vrolijk aan toe: “ I guess women will feel that I’m being chauvinistic to speak this way, but I do feel that I’ve had better relationships with male friends than women.
Betere vriendschappen met mannen dan met vrouwen, goh Bob, hoe zou dat komen?

.

En hoe verder we terug gaan in de geschiedenis, hoe sterker de connectie tussen katten en vrouwen wordt. Sterker, seksistischer en grimmiger:

.

Art by: William Henry Ellam. Publisher: Illustrated Postcard Co., New York and Germany. (John Hopkins University library)

.

Bron

.

En ja, uiteindelijk komen we natúúrlijk uit bij heksen.
Alleenstaande vrouwen zijn heksen, hoe kan het ook anders.

.

De realiteit

Het beeld dat katten alleen horen bij oude vrijsters, of afstandelijke, ondoorgrondelijke vrouwen, wordt natuurlijk niet door de werkelijkheid gesteund. Er is niet één type persoon dat van katten houdt, hoe graag Hollywood dat ons ook wil doen geloven.
Volgens Wikipedia (jazeker, er is een wiki voor Cats and the Internet) zijn er in 2015 alleen al meer dan 2 miljoen katten videos op YouTube geplaatst, meer dan in elke andere categorie! Bij elkaar zijn al deze video’s meer dan 25 miljard keer bekeken, en laten we wel wezen, “crazy old ladies” zijn niet bepaald een grote demografie onder de de internetgebruikers.

Daar moeten andere kijkers bij hebben gezeten, wat bevestigd wordt door de bezoekers van een museum expositie over “beroemde internet katten”. Deze expositie trekt bezoekers uit allerlei categorieën, niet alleen mensen van achterin de tachtig of strenge vrouwen van middelbare leeftijd.
Kattenliefhebbers kunnen vrouwen van 22 zijn, of mannen van 53, of 36, of 12.
Het kunnen skaters, kakkers, of nerds zijn, mensen die ananas op hun pizza doen, of mensen die daar juist een hekel aan hebben. Het kunnen zelfs hondenmensen zijn die van katten houden. Hondenmensen die op een dag een kat hebben ontmoet, een lieve, gezellige, ontzettend rare kat. 

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.

Oke, oke, nog een paar leuke plaatjes dan. Om het af te leren. En omdat ze zo herkenbaar zijn, als je een kat hebt tenminste 😉

.

.

.

.

.

.

.
.
.
.
.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *