6 redenen waarom Mulan de beste Disney prinses is!

Als je de kids van tegenwoordig vraagt wie hun favoriete Disney prinses is, dan is het antwoord hoogstwaarschijnlijk Elsa. Of Anna. Misschien Moana, maar waarschijnlijk Elsa. 
Als je dezelfde vraag aan volwassenen stelt blijkt het antwoord Assepoester te zijn. Rapunzel is ook populair, en Belle, maar Mulan is niet eens terug te vinden in de legenda.

.

Als kind van de Disney Renaissance was ik vroeger volledig in de ban van Prinses Jasmine, maar ik begrijp helemaal waarom het op dit moment Elsa is die de harten sneller doet kloppen. Ik vind Elsa ook geweldig (een prinses met persoonlijke groei, die leert om haar inner control-freak los te laten? Yes please!)

Anyway, de Disney Renaissance, wat is dat?
Dit is de tien-jarige periode (1989 – 1999) waarin elke film die Disney de wereld in slingerde een gigantische kaskraker was. Geen flops, geen blunders, alleen maar succes en geld (en geld en nog meer geld). Deze periode van hernieuwde bloei ontstond toen Disney na de zoveelste mislukking op een rij besloot terug te keren naar de formule die verantwoordelijk was voor het oorspronkelijk succes:
Prinsessen!

Jep, de jaren ‘90 brachten ons o.a: Ariel, Belle, Jasmine, Pocahontas, en in 1998 dus ook: Mulan! En hoewel de film succesvol was, is dit niet de meest geliefde film van dit gouden tijdperk, en Mulan is zeker niet de meest geliefde prinses. 

Onterecht!
Waarom? Ik zal je vertellen waarom!

.

#1. Mulan doet wat ze wil

Oké, dit is een beetje een open deur, maar het moet gezegd worden. Want Mulan doet niet alleen wat ze wil in de hoofd-verhaallijn van de film (waarin ze zichzelf vermomd als haar vader om China te beschermen tegen de Hunnen, want vrouwen zijn niet welkom in het leger en Mulan doet het lekker toch). Wat zo tof is aan Mulan, is dat ze ook aan het einde van de film doet wat zij wil.

Nadat ze de grote held van China is geworden, biedt de keizer van China haar namelijk een baan aan. Wow! Mulan mag adviseur van de keizer van China worden? Big deal!
En wat zegt Mulan?
Ehm… no thanks. Bye!

Hoe cool is dat! Want laten we eerlijk zijn. Het klinkt leuk, maar in de realiteit zou deze functie voor Mulan neerkomen op een leven lang vechten tegen vooroordelen, een leven lang de degens kruisen met het geïnternaliseerde en geïnstitutionaliseerde seksisme dat alom heerst. Elke dag opnieuw bewijzen dat ze alles kan wat mannen kunnen, ondanks dat ze het al dubbel en dwars bewezen heeft.
Groot respect voor de vrouwen in de geschiedenis die dat hebben gedaan, en groot respect voor alle vrouwen die dit vandaag de dag nog steeds doen.
Maar ik heb ook respect voor Mulan, die trouw blijft aan wat zij wil en lekker weigert om die last een leven lang te dragen, aangezien ze haar steentje al driedubbel heeft bijgedragen.

.

#2. Competent? Check!

Mulan is dus dapper, eigenzinnig en een total badass.
Maar ze is niet enkel domme kracht, geen losgeslagen projectiel voor wie impulsiviteit toevallig goed uitpakt.

Mulan is intelligent en vindingrijk. In het begin van de film zien we al hoe ze haar dagelijkse klusjes op de meest efficiënte manier aanpakt. En als zij en haar mede-soldaten tijdens de training de opdracht krijgen om een paal in te klimmen, is Mulan degene die uitvogelt hoe dit voor elkaar te boksen!
Daarna blijft ze nog even triomfantelijk bovenin zitten, als de diva die ze is (en ik kijk ongemakkelijk toe, terwijl de vraag ‘maar hoe komt ze dan nu weer naar beneden???’ mij dagenlang blijft bezighouden)

.

.

#3. Mulan redt heel freaking CHINA!!

Dit alleen al maakt dat ze met kop en schouders boven de andere Disney prinsessen uitsteekt. Mulan verslaat een leger! In haar eentje! In haar eentje! 
En haar beloning is…
*tromgeroffel*
…dat ze niet ter dood wordt veroordeelt!
Jeee…! Wacht – wat? Jep. Zoals gezegd mogen vrouwen het leger niet in (cause women be emotional) en wanneer ontdekt wordt dat ze de boel bedonderd heeft dan – nouja, ze zien het uiteindelijk dus door de vingers. Omdat ze de Hunnen heeft verslagen enzo.

“Door de vingers zien” houdt in dat het leger Mulan achterlaat, alleen en gewond, in de besneeuwde hooggebergtes van China.
Gewond? waarvan is ze ook alweer gewond? Oja ze heeft EEN LEGER verslagen! 
Gelukkig overleeft Mulan dit (omdat ze de beste Disney prinses ever is) waarna ze ontdekt dat de grote baas van de Hunnen nog leeft en met een onderweg is naar de hoofdstad om de Chinese keizer te vermoorden.
‘Ha! Niet mijn probleem, ik heb genoeg gedaan!’ denkt Mulan. Oh nee grapje, dat was ik. Mulan is moedig en sterk en tof, dus Mulan zet eveneens koers naar de hoofdstad en saves the day. Again.

#4. Mulan verslaat zelf de slechterik

Het leger van de Hunnen verslaat ze met haar al genoemde vindingrijkheid. Ze spant een sneeuwlawine voor haar karretje, smart girl. Maar daar blijft het niet bij. Want aan het eind van de film verslaat ze de grote boze leider van de Hunnen in en een-op-een partijtje vechten. 

Dit is extreem ongebruikelijk voor een Disneyfilm.
Normaal gesproken is het de prins die de slechterik verslaat terwijl de prinses ergens in de problemen zit en zelf niets doet om het plot tot een goed einde te brengen. Ze moet passief afwachten totdat ze gered wordt, door een man. Totdat de prins haar wakker kust, of haar uit een enorme zandloper bevrijdt, waarna ze dankbaar met haar ogen knippert. Mijn held.

Maar Mulan, holy cow, Mulan vecht in hoogst eigen persoon met de Big Bad en verslaat hem!
Oja en laten we niet vergeten dat ze al gewond was gedurende dit gevecht. Alhoewel, eerlijk is eerlijk, dat geldt waarschijnlijk ook voor de hoofdman van de Hunnen – ik bedoel zo’n sneeuwlawine gaat je niet in de koude kleren zitten (ha, woordgrapjes).

.

#5. Voor Mulan is romantiek bijzaak

Gelukkig is Mulan anno 2020 niet langer uniek op dit gebied, we hebben inmiddels ook Elsa en Moana die niet door romantiek worden gedreven. Toch was Mulan de eerst Disney prinses voor wie de romantische verhaallijn van de film bijzaak is, en dat maakt haar wat mij betreft extra bijzonder.

Ja maar, en Belle dan? Die ging ook op pad om haar vader te redden (vaders & dochters is geloof ik de enige gezinssituaties waar Disney mee bekend is). Ja, oké, Belle werd ook gedreven door loyaliteit aan familie, dat is waar.
Maar helaas, nadat ze bij het kasteel van het Beest was aangekomen, veranderde het hoofddoel van de film alsnog in ‘laten we zorgen dat ze verliefd wordt op haar gevangennemer’ (kuch stockholmsyndroom kuch). Mulan daarentegen gaat op pad om haar vader te beschermen, en een plek in het leger verwerven blijft haar doel. Als ze die plek heeft gekregen is haar doel om niet ontdekt te worden, en om de Hunnen te verslaan.
Romantiek is meer iets dat toevallig gebeurt terwijl ze bezig is om deze doelen te realiseren.

Want toen ze eenmaal bij het leger was, tja toen was daar een sexy kapitein die een liedje zong over mannelijkheid en ja… een man die kan zingen, we snappen allemaal dat Mulan dat wel zag zitten.  

.

#6. Soldaten in drag

Tot slot nog een eervolle vermelding voor het feit dat Mulan haar soldaten-buddies weet te overtuigen om haar voorbeeld te volgen en de gender normen in de prullenbak te gooien. De soldaten gaan in drag gekleed om het paleis binnen dringen, zodat ze de keizer kunnen redden.

De film begint dan wel met een lied over hoe ‘soldaat zijn’ neerkomt op ‘mannelijk zijn’. En ja, in dat lied wordt ‘mannelijk zijn’ voor het gemak even gekoppeld aan het bezitten van ‘the force of a great tyfoon’ en ‘the strength of a raging fire’, oftwel: kracht en… nog meer kracht.

Maarrr, er is een maar. Want de film eindigt met een scène waarin diezelfde soldaten niet aarzelen om zich als geisha’s te verkleden om hun land te beschermen.

.

Wow, representatie voor dragqueens in een Disneyfilm!
Mannen kunnen een jurk dragen en nog steeds bij de good guys horen, wie had dat gedacht (psst, kan iemand Mulan aan J.K Rowling laten zien?).  

.

Heb ik gelijk, of heb ik gelijk?

Genoeg redenen lijkt me zo. Ik vind Belle super, Jasmine deinst er niet voort terug om Aladdin op zijn nummer te zetten, en Ariel is… eh – Ariel geeft haar talent weg voor een man die ze nooit heeft ontmoet en stort daarmee de hele onderwaterwereld in de ellende, dus Ariel kan opzouten. Maar Mulan is de bom, dat staat gewoon als een paal boven water!

.

.

.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *